Parterapi

      

 

I parterapi kan man få hjelp til å forstå ulike negative mekanismer som gjerne slår ut og gjentar seg i kjæresterelasjonen. Man kan få hjelp utenfra til forstå hverandre bedre gjennom en tredjepart. Jeg er innstilt på å hjelpe til for å finne gode måter til kontakt på en tryggere, mer omsorgsfull og ivaretagende måte, at dere kan bli bedre kjent med hverandres behov og med det skape et trygt og godt og rikt forhold. Det er ikke alltid lett å finne ut av hvordan man kan være på lag og støtte hverandre i livet, akseptere ulikheter, utvikle varmere kommunikasjon, nærhet og intimitet eller forsones etter konflikt. I parterapi kan man få hjelp til å håndtere konflikter og uenigheter og problemstillinger av ulike slag.

Mange lurer på hvor mye ressurser de skal bruke på å investere i parterapi. For at problemer skal løsne er det vanlig å bruke alt fra 1 - 5 møter og gjerne annenhver uke. Når vi møtes første gang kan vi få et klarere bilde av dette.

Par kan typisk presentere følgende problemstillinger:

 

"Vi havner i de samme kranglene gang på gang hvor vi sier stygge ting og sårer hverandre»

"Vi klarer ikke å kommunisere"

"Jeg føler meg ensom i forholdet vårt"

"Sex"

"Det er for lite nærhet og varme"

"Barna har flyttet hjemmefra, hva gjør vi nå?"

"Vi har problem med sjalusi"

"Jeg blir lett sint, når han trekker seg tilbake»

"Gløden og kjærligheten er blitt borte i hverdagen»

"Svigers".

"Hvorfor skal vi snakke om problemer hele tiden?"

"Vi opplevde utroskap i fjor og vi vet ikke om det kan repareres"

"Vi kan ikke snakke om følelser i forholdet vårt"  

 

Jeg tar som parterapeut konkret utgangspunkt i hva hvert enkelt par strever med og hvor skoen trykker på ulikt vis for begge. Parterapi har et unikt fokus og ståsted fordi dere sitter sammen med hverandre og får hjelp til å rette blikket samme vei. Det gir nye muligheter når man under tre par øyne kan holde fokus der det ellers glipper. Jeg bruker ulike typer av intervensjoner tilpasset hva som er tema. 

Jeg benytter metoden EFT - Emosjonsfokusert terapi for par (etter modell av Sue Johnsen). Det er en påvist effektiv metode som kan gi nytt perspektiv på partnerens følelser og behov på en måte som gjør det mulig å forstå hverandres sårbarheter for første gang og bringe frem varme, omsorg og en kjærligere kommunikasjon. Les mer informasjon om EFT for par her: http://www.seft.no/om-emosjonsfokusert-terapi.html). Sjekk også ut: ISEFT International Society for Emotion-focused Therapy.

Jeg bruker ulike supplerende innfallsvinkler i parterapi, teknikker innen løsningsfokusert og narrativ tilnærming og andre metoder innen familieterapifeltet. I en artikkel i Tidsskrift for Norsk Psykologforening beskriver jeg bruken av narrativ metode (etter Epston og White) i terapirommet med et par der den ene er plaget med sjalusi. Dette er en tilnærming som gir mulighet for paret til å komme på samme lag og finne tilbake til de gode fortellingene om seg selv og parforholdet, knyttet til identitet og selvfølelse hos begge parter. Her er en link til artikkelen: http://psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=308766&a=2

Noen har også nytte av små øvelser og oppgaver mellom timene.

Det aller beste vil som regel være å komme sammen. Men det er også mulig å komme alene dersom du ikke får partneren med. Det kan hjelpe å ha noen å drøfte ting med for å få løftet blikket, og du får gjerne tips og ideer fra meg til hvordan du kan prøve ut nye ting i parforholdet ditt eller forsiktig ta opp vanskelige temaer med partneren din. 

Jeg skrev i 2010 en bok for par og parterapifeltet som heter “Kjærlighetskoden - Om å ta vare på det parforholdet du har” (Kagge Forlag).    

                 

Målgruppe for boken er par som vil ha perspektiv på kjærlighetens mange dilemmaer og hvordan forsoning er mulig etter konflikt og anklager. Boken er skrevet direkte til par med historier om vendepunkter i parforhold. Den belyser tillit og mistillit, sårbarheter i forhold til tilknytning og beskriver typiske anklagesirkler som er lett å havne i. Boken viser hvordan par kan finne tilbake til de gode følelsene og de gode fortellingene om seg selv, det som ofte går tapt når parkonflikten tar overhånd. Temaene har også relevans for tilknytning og konflikt i andre typer av relasjoner, som foreldre-barn og søskenrelasjon, eller relasjoner i venneflokken og på jobben. Boken er også for fagpersoner med interesse for parterapi. Boken er mulig å få tak i både på Deichmans bibliotek og på nettbutikk.

I forskning på parforhold (Gottmans forskning og arbeid) har man studert hvilke fallgruver par oftest havner i og bør være oppmerksomme på. Noe av dette beskrives interessant i bok av Anne Marie Fosse Teigen som heter Varig kjærleik (2011). Jeg anbefaler deltagelse på parkurset "Bufferkurs for par", et kurs laget av samme forfatter og som arrangeres ulike steder i landet og ofte gratis ved familiekontorer. Disse kursene kan gjerne kombineres med timer hos meg, enten før eller etter. Sjekk ut om det finnes passende tilbud på: https://www.bufferkurs.no

 

 

Henvendelse på mail:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
eller sms: 92635839

Adresse: Kirkeveien 64A, 0364 OSLO

© Kopirett. Psykolog Lena Hole