Parterapi

I parterapi kan man få hjelp til å forstå ulike mekanismer som gjentar seg i kjæresterelasjonen. Par kan lære hva som skal til for å forstå hverandre bedre, være på lag, bli bedre kjent med hverandres behov, forstå og akseptere ulikheter, utvikle en tryggere og varmere kommunikasjon, få hjelp til forsoning og hjelp til å håndtere konflikter og uenigheter av forskjellige slag. 

Jeg arbeider konkret med utgangspunkt i det spesielle hvert par strever med, og bruker mange typer av intervensjoner tilpasset dette. Jeg anvender metoder som er emosjonsfokuserte og opplevelsesbaserte, kombinert med løsningsfokusert og narrativ tilnærming og andre metoder innen familieterapifeltet. Øvelser og konkrete verktøy gis etter ønske.Jeg anvender metoden EFT for par - Emosjonsfokusert terapi. Dette er en påvist virksom metode innen parterapi. Mer informasjon om EFT for par finner du her: http://www.seft.no/om-emosjonsfokusert-terapi.html).

 

 “Kjærlighetskoden - Om å ta vare på det parforholdet du har” (Kagge Forlag 2010).

 

                

 

Temaene i boken jeg har skrevet er fra parterapifeltet og handler om tillit, konflikt, sårbarhetog forsoning. Temaene og synsvinklene i boken er rettet til par og hentet fra historier fra parforhold, men den har også relevans for andre typer relasjoner, som foreldre-barn relasjon, søskenrelasjon, relasjoner i venneflokken eller på jobben.       

Jeg anvender også narrativ terapi med både par og individer (etter modell av Epston & White) som er en språklig konstruktivistisk innfallsvinkel som gir mulighet til å komme på lag med hverandre og komme på sporet av de gode fortellingene om parforholdet knyttet til identitet og selvfølelse hos begge parter, fortellinger som kan gå tapt hvis konflikten tar overhånd.  Her er link til en artikkel jeg skrev i Tidsskrift for Norsk Psykologforening som viser min bruk av narrativ terapi og metode på et parforhold der den ene var plaget av sjalusi:

http://psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=308766&a=2

 

I forskning på parforhold har man sett på hva som er det viktigste å ha fokus på i parforhold og hvilke fallgruver man skal styre unna (Gottmans forskning). I arbeid med par og familier har jeg lært hvor stor betydning det har i menneskers liv at man klarer å ha det trygt og godt med sine nærmeste og finner veier hvor det er mulig. Jeg har sett at det å gå i parterapi oppleves som en stor investering og at avkastningen er svært god i forhold til alle de investeringer vi ellers gjør i livet. Man kan få tilbake overskudd og glede i hverdagen. Det er en investering som ikke bare spiller inn på at man får det hyggeligere hjemme med sine nærmeste i hverdagen, men at det gir ringvirkninger på helsen til en hel familie, overskudd og fungering i arbeid og på alle områder i livet. 

Det anbefales å delta på parkurset "Bufferkurs for par" som du finner tilbud om her: 

https://www.bufferkurs.no

 

Anbefaler også boken til psykolog Anne Marie Fosse Teigen som har laget disse kursene. Boken heter "Varig kjærleik - Ei handbok. Vegvisar til eit godt samliv" (Samlaget (2011). Forfatteren beskriver Gottmans forskning og annen forskning godt og illustrerer på en entusiastisk og morsom måte hva som skal til for at samliv skal vare.

 

Henvendelse på mail:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
eller sms: 92635839

© Kopirett. Psykolog Lena Hole