Parterapi

 

I parterapi kan man få hjelp til å forstå ulike mekanismer som gjerne slår ut og gjentar seg i kjæresterelasjonen. Man kan oppnå å forstå hverandre bedre, klare å få kontakt på en trygg og ivaretagende måte, bli bedre kjent med hverandres behov og hvordan man kan være på lag og støtte hverandre i livet, akseptere ulikheter, utvikle tryggere og varmere kommunikasjon, nærhet og intimitet, få hjelp til forsoning og hjelp til å håndtere spesielle konflikter og uenigheter av forskjellige slag. 

Jeg tar konkret utgangspunkt i hva hvert enkelt par strever med. Vi bruker mange typer av intervensjoner tilpasset dette. Mange har også nytte av små øvelser og oppgaver mellom timene.

Jeg bruker metoden EFT - Emosjonsfokusert terapi for par (etter modell av Sue Johnsen) men også teknikker innen løsningsfokusert og narrativ tilnærming og andre metoder innen familieterapifeltet.  

EFT er en påvist effektiv og virksom metode som kan gi nytt perspektiv på partnerens følelser, behov og på hva kjærligheten mellom dere består i. Mer informasjon om EFT for par finner du her: http://www.seft.no/om-emosjonsfokusert-terapi.html).

Sjekk også ut: ISEFT International Society for Emotion-focused Therapy.

Jeg gav i 2010 ut en bok for par og parterapifeltet som heter “Kjærlighetskoden - Om å ta vare på det parforholdet du har” (Kagge Forlag).

 

                

 

Målgruppe for boken er par som vil ha perspektiv på kjærligheten, hva som er mulig, hva som virker umulig og hvorfor forsoning er så vanskelig. Den er skrevet direkte til par med historier om vendepunkter i parforhold for tillit, sårbarhet i tilknytningsforhold, anklagesirkeler som de fleste havner i, konflikt og forsoning. Boken viser hvordan par kan finne tilbake til de gode følelsene og de gode fortellingene om seg selv, det som ofte går tapt når parkonflikten tar overhånd. Temaene har også relevans for tilknytning i andre relasjoner, som foreldre-barn og søskenrelasjon, eller relasjoner i venneflokken og på jobben. Boken er også for fagpersoner med interesse for par og parterapi.       

 

I en artikkel i Tidsskrift for Norsk Psykologforening viser jeg bruken av narrativ terapi (etter Epston og White) med et par. Dette er også en nyttig tilnærming som gir mulighet for paret å bli på lag og komme på sporet av de gode fortellingene om parforholdet de har sammen knyttet til identitet og selvfølelse hos begge parter. I det beskrevne parforholdet var den ene er plaget av sjalusi. Her er en link til artikkelen: http://psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=308766&a=2

  

Parkonflikter stjeler virkelig mye energi og overskudd og glede i en familie. Det er derfor en svært god investering å ta vare på parforholdet sitt. Det kan faktisk være det smarteste valg du gjør, fordi det gir energi, overskudd og livsglede tilbake å takle disse spesielle utfordringene. Det har dessuten ringvirkninger på helsen til en hel krets rundt paret, ikke minst på barna i en familie, men også på overskudd og fungering sosialt og i arbeid og diverse andre områder i livet. 

 

I forskning på parforhold (Gottmans forskning og arbeid) har man studert hvilke fallgruver som par oftest havner i og bør være oppmerksomme på. Noe av dette beskrives interessant i bok av Anne Marie Fosse Teigen som heter Varig kjærleik (2011). Jeg anbefaler også deltagelse på parkurset "Bufferkurs for par" laget av samme forfatter og som arrangeres ulike steder i landet. Sjekk ut tilbud på:

https://www.bufferkurs.no

 

 

Henvendelse på mail:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
eller sms: 92635839

© Kopirett. Psykolog Lena Hole